Sphynx en Devon Rex  cattery

De Sphynx

De oorsprong

De geschiedenis kent verschillende tijdstippen waarin naaktkaten voorkomen. Zo zouden er in de piramides van het oude Egypte gemummificeerde naaktkatten gevonden zijn die als 2 druppels water op de hedendaagse Sphynx leken . Ook in Mexico zijn naaktkatten beschreven . In 1938 beschreef de Franse professor E. Letard het gemuteerde allel h van haarloze kittens afkomstig uit een koppel Siamezen . In 1966 gaat het verhaal over de Sphynx verder . In Ontario , Canada , werd uit moederpoes Elizabeth een haarloos katertje geboren Prune. De kittens die Elisabeth en Prune gaven bleven haarloos. De spontane mutatie die verantwoordelijk is voor deze eigenschap wordt veroorzaakt door een recessief allel  hr. Rond dezelfde tijd werden bij Mevr. Smith , ook in Ontario , een haarloos zwart-wit katertje geboren . eind jaren 70 zijn de eerste serieuze fokprogramma’s gestart , in Nederland in de jaren 80.
In de begin jaren was er veel inteelt omdat de genenpoel klein was natuurlijk . Men is toen gaan kruisen met  Siamezen en Rexen . Maar met de Siamezen kruisen kwam de bouw en type niet ten goede  , en men is gestopt met Rexen inkruisen vanwege de gezondheidsproblemen bij de Rex.
Kruisingen met een huiskat had het beste resultaat voor zowel uiterlijk en gezondheid van het ras .

De  Sphynx ziet er naakt uit maar helemaal naakt is de Sphynx niet . De huid is bedekt met hele korte donshaartjes , op de oren-staart-snuit –voeten , bij katers op de balzak , mogen de donshaartjes iets langer zijn .
Als je een sphynx aait voelt het als een perzik .


 

Lichaamsbouw

                        

Kop
Middelgrote kop , hoekig , licht driehoekig . Langer dan breed , plat voorhoofd .
Duidelijke jukbeenderen , korte neus met uitgesproken stop . Een uitgesproken pinch , stevige kin .

Oren
De oren zijn groot en breed aan de basis . Kaal van binnen . een fijne donslaag is toegestaan aan de buitenkant van de oorschelp.

Ogen
De ogen moeten groot en citroenvormig zijn . De buitenste hoek is naar het oor gericht . de ogen staan ver uit elkaar . De oogkleur is in harmonie met de kleur van de vacht .

Staart
Een lange , fijne zweepstaart . Een beetje haar op het einde van de staart mag aanwezig zijn .

Vacht
Schijnbaar naakte huid , de vacht beperkt zich tot een fijne donslaag . er zijn haren op de snuit, staart , testikels en soms ook op de poten .
Gerimpelde huid op de kop , hals en poten .

Kleuren
Sphynxen mogen in alle voorkomende kleuren en kleurcombinaties gefokt worden , ook zijn witte vlekken toegestaan . Vanwege het vrijwel ontbreken van beharing , ziet de kleur er niet zo uit als bij behaarde katten .
De oogkleur is in overeenkomst met de huid .


Karakter

De Sphynx is van karakter met géén enkele kat te vergelijken . Ze zijn superlief , zachtaardig en héél vriendelijk ! Het zijn zéér aanhankelijke en intelligente dieren .
Erg sociaal zijn Sphynxen , ze kunnen niet lang alleen zijn , er zal regelmatig iemand thuis moeten zijn , of een Sphynx moet gezelschap van andere huisdieren hebben
  Van een Sphynx wordt ook wel gezegd dat het voor 25% kat , 25% hond , 25% mens en 25% aap is .
Ze klimmen als aapjes , zijn loyaal als een hond , vragen aandacht , net als kinderen ;) 
Je kunt een Sphynx niet vergelijken met een behaarde kat , ze zien er niet alleen héél anders uit …… ze hebben ook een andere manier van leven !
Vervelen is er met een Sphynx in huis totaal niet bij , ze zijn behoorlijk aanwezig , “praten “graag en kunnen uren en uren knuffelen . Een Sphynx kent weinig angsten en hebben haast een onuitputtelijke energie . Maar als ze slapen ….. dan slapen ze diep en kunnen ze heerlijk genieten van hun welverdiende  rustpauze .
Een Sphynx kan het uitstekend vinden  met kinderen , ander katten en honden ! Ze zijn graag in de omgeving van mensen en maken graag deel uit van gezins activiteiten .
Het is een vriendelijk en intelligent ras , ze gaan graag op onderzoek uit ook !
Omdat een Sphynx veel energie heeft is het belangrijk dat een Sphynx voldoende beweegruimte en speel mogelijkheden heeft .
Sphynxen brengen veel plezier in het leven van hun baasjes !!

 

Kenmerkend

Door zijn aparte uiterlijk ben je … er direct helemaal weg van … of anders vindt je ze maar niets. Ze vinden het erg fijn om aandacht te krijgen  en houden er van om warme plaatsen op te zoeken  , dat kan zijn , op of aan de verwarming , in een fleece deken , in het zonnetje , of in een mand waarin de Sphynx lekker kan weg  kruipen .
Eten is zéér belangrijk voor een Sphynx  , vrijwel alles wat je ze voorschotelt gaan dan ook naar binnen .
Een Sphynx moet altijd eten tot zijn beschikking hebben , ze eten veel , dit om hun lichaamstemperatuur op peil te houden .
|Ze voelen lekker warm aan , daardoor lijkt het of ze warmer zijn dan een behaarde kat , maar dat is niet het geval .

Verzorging

Het is niet zo, omdat een Sphynx geen haren heeft, ze geen verzorging nodig hebben . Wij wassen onze Sphynxen zo min mogelijk , hoe vaker je ze wast , hoe meer talgafscheiding ! Af en toe ze wat poetsen met een baby billendoekje , het liefst ongeparfumeerd .


Sphynxen verliezen geen haren, maar op lichte kleding kan een Sphynx wel huidsmeer afgeven.

Je kunt ook niet geparfumeerde babydoekjes gebruiken om ze tussendoor even wat schoon te maken . Of ze wat insmeren met ongeparfumeerde kokosolie , dit met een zachte warme handdoek er weer afpoetsen , daar worden ze weer mooi schoon van . Maar ook hier geldt …. Doe dit niet te vaak .

Sphynxen produceren meer oorsmeer dan behaarde katten door de hoge stofwisseling , oortjes schoonmaken moet daarom regelmatig gebeuren . Je kunt dit doen met een wattenstaafje wat je even in kokosolie draait , of vochtig maakt met wat andere olie   , met een draaiende beweging het vuil eruit halen , net zolang tot de wattenstaafjes niet vuil meer zijn .
Als de oortjes echt vies zijn , zijn ze goed schoon te krijgen met Otoclean , oorreinigingsmiddel .
Ook dienen regelmatig  nagels en nagelriempjes  schoongemaakt te worden , ik  maak een oplossing van Neo-sabenyl ontsmettingsmiddel, doop een gaasje daarin en schuif de nageltjes naar buiten en haal het vuil weg  , als je dit niet regelmatig doet kan het gaan ontsteken en ook flink gaan ruiken. Nageltjes knippen gebeurt hier iedere 2 weken ongeveer . Sphynxen springen vaak bij je op de nek , dat is met wat lange nagels echt niet fijn , ook verwonden ze elkaar met spelen minder snel als je de nagels kort houd .

Sphynxen kunnen een vies kontje hebben , deze maak ik snel en makkelijk schoon met een niet geparfumeerd baby billendoekje , ook kunnen ze wel in hun eigen poepjes stappen en er met hun poten in gaan staan , ook daarvoor is een baby billendoekje erg makkelijk !
Ook hebben Sphynxen nog wel een last van een “prutje “in hun oogjes, Sphynxen hebben geen wimper haartjes om stof en vuil op te vangen.
Ik gebruik een watje met ooglotion om de vuiligheid weg te halen.
De huid is dikker en steviger als ven een behaarde kat  , daardoor bied het bescherming tegen weersinvloeden en verwondingen .
Ik smeer mijn Sphynxen niet in met zonnebrand lotion , maar Sphynxen die een lichte kleur hebben moeten wel ingesmeerd worden  . Bij ons wennen ze langzaam aan de zon , ik creëer schaduwplekjes in de tuin en laat ze niet te lang in de felle zon liggen . 

 

Allergie
De Sphynx is een geweldige kat voor mensen met een allergie voor kattenharen! Dit ras heeft nauwelijks tot geen haar, en dat maakt deze kat haast hypo allergeen voor de meeste mensen. Als je een allergie hebt voor kattenharen, zal je van een Sphynx weinig tot geen last ondervinden.
Het wil natuurlijk niet zeggen dat een Sphynx bij uitstek bij iedereen geschikt zal zijn met een allergie voor katten, het kan ook zijn dat je van een Sphynx een lichte reactie krijgt, en je daarmee kunt leven.
Een Sphynx produceert dezelfde hoeveelheid huidschilfers als katten met een vacht, maar er is geen vacht om de schilfers op te vangen.Dit is zeer voordelig voor mensen met een allergie, tussen het baden door blijven de huidschilfers op de huid van een kat liggen. Dit voorkomt dat de huidschilfers in de omgeving terecht komen en dus een allergische reactie zouden kunnen opwekken . De omgeving blijft vrij van huidschilfers en dat maakt het eenvoudiger voor mensen met een allergie om met een Sphynx samen te leven.

Als je een allergie hebt is het verstandig om je kat wat vaker dan gebruikelijk in bad te doen.
Je wilt de allergische reactie zo klein mogelijk maken, ook weer niet overdreven veel, zodat de huid weer uitdroogt van het overdreven badderen.
Probeer ook de Sphynx niet te veel aan je te laten likken, dit om een allergische reactie niet uit te lokken.
Ook de speeltjes van de Sphynx regelmatig wassen.

Het is natuurlijk nooit met de volle 100% te zeggen dat je van een Sphynx geen last krijgt van allergische reacties , maar de kans daarop is zeker véél minder groot dan met een behaarde kat !!

Helaas komt het ook voor dat mensen met een allergie toch ook last krijgen van een Sphynx .